Thessaloniki v Grécku, inak známe ako Solún, sme navštívili v septembri 2020. WizzAir vtedy vyhodil spiatočné letenky z Viedne za smiešnu cenu, dokonca počas dovolenkovej sezóny. A ako bonus dátum vychádzal na predĺžený víkend. Jednoducho ideálny narodeninový darček. Mimochodom, priamo môžete z Viedne či Bratislavy letieť aj dnes, pozrite si ceny leteniek.
Do mesta sme dorazili až večer, za tmy. V centre a okolitých uliciach to ešte stále žilo. Ľudia akoby čerpali energiu z teplého letného večera a uháňajúce autá ešte viac zrýchľovali tep mesta. Chytiť sa na jeho rytmus nám netrvalo dlho.
Prvé kroky smerovali do vege reštaurácie, ktorú sme si vyhliadli ešte doma. Vidina tradičného gréckeho jedla vo vegánskej verzii nás vyviedla von z rušného centra, do zapadnutých tmavých uličiek, ktoré už neboli určené zraku turistov. Historické budovy pomaly a nenápadne vystriedal smrad z kanála a podivní ľudia, ktorí ožívajú až po západe slnka. Je zaujímavé ako miesta dokážu počas dňa meniť svoje tváre.
Vďaka mojim dredom sme ešte pred príchodom do reštaurácie dostali ponuku na kúpu menšieho obnosu marihuany „or something else“. Niekedy je mať dredy jednoducho handicap. Ľudia si vás hneď zaškatuľkujú ako niekoho, kto fajčí trávu a počúva Boba Marleyho. A ja teda fanúšikom reggae veľmi nie som.
Náš druhý deň začal skoro. Ulice boli ešte prázdne, bez ľudí aj slnečných lúčov. Presný opak včerajšieho večera. Raňajky, ktoré pozostávali z chleba a Lunter nátierky, sme zjedli na lavičke na Aristotelous square a bez slova sme sledovali prebúdzajúce sa mesto. Zvyšok dňa sme sa len tak túlali, obdivovali pamiatky, kúpili si prsteň, jedli falafel, zjednávali na tržnici, pili kávu a ja som nadávala na nechutné teplo. Niektoré miesta, kde sa môžete počas návštevy zastaviť, som zhrnula v samostatnom článku 16 tipov na to, čo vidieť.
Druhá polovica výletu sa niesla v znamení pláže, mora, čerstvých šalátov s bohatou polevou olivového oleja a baklavy z rodinnej cukrárne. Krásne spomienky na krásny čas. Thessaloniki nás očarili ešte viac ako sme predpokladali. Tento článok píšem s odstupom dvoch rokov, takže bolo ťažké rozpamätať sa na niektoré miesta, dojmy a pocity. Prvé, čo sa mi pri spomienke na túto dovolenku vybaví je mesto so špecifickou atmosférou, nádherné západy slnka, prímorská nálada, gigantické červené paradajky a spomínaná baklava. Tá bola fakt dobrá.